Bucharest International Film Festival 2023

Start
/

„Competiția Festivalului Internațional de Film de la București aduce în 2023 opt filme ale unor cineaști care au reușit să cucerească critica și uneori și juriile de la Berlinale, Cannes, Rotterdam, Sundance sau Locarno. Filme de debut riscante, proaspete și pline de viață, care ajung pentru prima dată în România și care vor avea o șansă la premiu, în cadrul celui mai important festival de lungmetraje din capitala țării, pentru a fi descoperite de publicul cinefil. Sunt filme care preiau ștafeta de la cele premiate anul trecut: Aftersun, Hit the Road, și bineînțeles, Falcon Lake, care a fost distribuit în țară în urma câștigării Premiului pentru cel mai bun film la BIFF”, a declarat Jose Cabrera, curatorul competiției BIFF 2023.


Cea de-a XIX-a ediție a prestigiosului Bucharest International Film Festival (BIFF) va avea loc în perioada 15-22 septembrie și va aduce în prim-plan universul fascinant al cinematografiei internaționale, filme remarcabile, în premieră națională, transformând capitala în epicentrul artei cinematografice.

În cadrul Bucharest International Film Festival 2023, cinefilii vor avea ocazia unică de a explora o selecție remarcabilă de lungmetraje, înscrise în cursa pentru trofeul BIFF 2023. Fiecare film aduce cu sine povești captivante, regizori talentați și interpretări de excepție, oferind publicului o incursiune în lumea cinematografiei contemporane, iar juriul internațional, format din personalități de marcă din industria cinematografică, va avea misiunea de a desemna câștigătorii.

CELE ȘAPTE FILME CONFIRMATE DIN COMPETIȚIA BIFF 2023:

Totem regizat de Lila Avilés (Premiul juriului ecumenic – Berlinale 2023);

The Sweet East, în regia lui Sean Price Williams (nominalizat la Cannes Film Festival 2023 – Quinzaine des cinéastes);

Disco Boy, semnat de Giacomo Abbruzzese (Ursul de Argint Berlinale 2023 – Contribuție Artistică Remarcabilă Hélène Louvart);

Past Lives este un film scris și regizat  de Celine Song care a avut premiera mondială anul acesta la  Festivalul de Film de la Sundance și în Germania, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin;

Inside the Yellow Cocoon Shell, regizat de Pham Thien An (trofeul Camera d’Or la cea de-a 76 ediție a Festivalului de Film de la Cannes);

Day of the Tiger (Tigru), regizat de Andrei Tănase (care a avut premiera mondială anul acesta la Festivalul de Film de la Rotterdam, nominalizat la Marele Premiu al Juriului în cadrul Festival premiers plans D’Angers 2023);

Ein schöner Ort (A Good Place), în regia Katharinei Huber (nominalizat la categoria Cineasti del presente din cadrul Festivalului de film de la Locarno 2023).


Bucharest International Film Festival 2023 anunță componența juriului pentru ediția a XIX-a

Membrii Juriului BIFF 2023, ediția a XIX-a, sunt:

Gunnar Bergdahl, președintele juriului, este unul dintre cei mai importanți critici de film din Suedia. Cu o experiență vastă în programarea artistică, domnia sa va contribui cu siguranță la redarea unei perspective europene, dar și la înțelegerea profundă a cinematografiei. A studiat Jurnalismul la Universitatea din Göteborg (1971-1973).  S-a ocupat de programarea artistică la cinematograful de artă Hagabion, Göteborg (1979-1983), a fost redactor al revistei de film Folkets Bio-Bladet (1984-1987), din 1987 a făcut parte din echipa Festivalul de film de la Göteborg, ajungând director al acestui festival (1993-2002). În 1989 a fondat revista de film Filmkonst, al cărei redactor șef a fost până în anul 1997. A fost membru al consiliului de administrație al Institutului Suedez de Film (1999-2002), gazda programului de serviciu public SVT „Mediemagasinet” (2003), redactor cultural al cotidianului Helsingborgs Dagblad (2004-2014), partener și consilier principal al societății de producție Vilda Bomben Film AB (din 2015).

Cărți publicate: Secolul XX al lui Bergman (2000), Cartea Ludmilei (2002), Interludiu în Smygehuk (despre Jan Troell, 2002), Cultura aleasă (2008), Ljudmila de la Cernobîl (2011).

Filmografie: The Voice of Bergman (doc, 1997), Vocea Ljudmilei (doc, 2001), Ingmar Bergman; Intermezzo (doc, 2002), The Voice of Silence (scurtmetraj, 2003), Ljudmila & Anatolij (doc, 2006), Tracks (doc, 2016), Last Breath (scurtmetraj, 2017), This is the Night (scurtmetraj, 2021).

Iulia Rugină, regizoare și scenaristă, România

Iulia Rugină a studiat regia de film și televiziune la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, continuând cu un masterat și un doctorat în cinematografie, cel din urmă finalizat în 2020, în cadrul aceleiași facultăți. A scris și regizat 12 scurtmetraje, printre care Captivi de Crăciun (2010) și Să mori de dragoste rănită (2014), trei lungmetraje, seria Love Building (2013-2014) și Breaking News (2017) și o piesă de teatru, Neverland (2018). În 2021 a semnat regia pentru șase dintre cele opt episoade ale serialului Ruxx, produs de HBO Europe. Playback este primul său documentar.

Dintre cele mai importante proiecte ale Iuliei Rugină amintim: Playback (lungmetraj documentar, Produs de Parada Film, 2022), Breaking News (lungmetraj de ficțiune, produs de Hai Hui Entertainment, 2016), Alt Love Building (lungmetraj de ficțiune, produs de Actoriedefilm.ro, 2014), Să mori de dragoste rănită (scurtmetraj de ficțiune, produs tot Actoriedefilm.ro, 2014), Love Building (lungmetraj de ficțiune, produs de Actoriedefilm.ro, 2013), Captivi de Crăciun (mediu metraj de ficțiune, produs de UNATC, 2010), Museum of broken relationships (scurtmetraj de ficțiune, produs de Pro.ba și Sarajevo International Film Festival, 2009), Vineri în jur de 11 (scurtmetraj de ficțiune, produs de UNATC, 2006) și Bună Cristina! Pa Cristina!(scurtmetraj de ficțiune, produs de UNATC, 2006).

Catrinel Dănăiață, regizoare și scenaristă, România 

Catrinel Dănăiață este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București – Facultatea de Film (Departamentul Regie de Film, producție). În 2006, a absolvit specializarea Regie de film și TV din cadrul aceleiași instituții.

În 2015, filmul ei de debut Dublu a fost selecționat la Sarajevo Film Festival CineLink Work in Progress Sessions, iar în 2016 pelicula a avut premiera internațională la Kalovy Vary International Film Festival în East of the West – Competition. Filmul a participat în mai multe festivaluri de gen atât în țară, cât și în străinătate, a avut trei nominalizări la Gala Premiilor Gopo (Cel mai bun film de debut, Cea mai bună imagine, Cel mai bun actor într-un rol principal), o nominalizare la Gala Premiilor UCIN – Premiul de debut Opera Prima „Alexandru Tatos” și a fost distribuit atât de posturi Tv românești, cât și din străinătate.

În 2017 Catrinel a câștigat premiul pentru cea mai bună regie din secțiunea internațională la Terra di Siena Film Festival. Catrinel este membră a Academiei Europene de Film, Dacin Sara și UCIN.

Shaïma Issaa, critic de film, Israel 

Născută în 1996, Shaïma Issaa a fost întotdeauna pasionată de cinema. Această pasiune a determinat-o să contribuie în mod semnificativ la peisajul festivalurilor de film, lucrând în cadrul unor evenimente de renume, cum ar fi Luxembourg City Film Festival și Series Mania Festival. În prezent, este manager de festivaluri și talente la Elle Driver (Leila’s Brothers, Everybody Loves Jeanne, Robot Dreams etc.), având un rol esențial în promovarea și susținerea talentelor cinematografice remarcabile. Activitatea ei este îndreptată spre încurajarea legăturilor dintre cineaștii talentați și publicul din întreaga lume, contribuind la creșterea și recunoașterea filmelor excepționale.

Dejan Petrović, critic de film, Serbia 

Dejan Petrović a studiat Filosofia la Universitatea din Belgrad și ulterior cursurile postuniversitare în domeniul Relațiilor Internaționale la Universitatea din Bologna. Este realizatorul a peste trei sute de eseuri culturale difuzate la postul național de radio, dar și autorul a patru cărți, a sute de eseuri, cronici de film și nu numai, interviuri, traduceri și alte scrieri. A făcut parte din juriul unor festivaluri internaționale de film din Polonia, Spania, România, Ucraina, Slovacia și Portugalia, precum și la festivaluri interne. Este membru FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film cu sediu la München).

Această echipă de experți va contribui la recunoașterea celor mai bune creații cinematografice ale ediției a XIX-a a Bucharest International Film Festival.


BIFF rămâne un punct de reper în peisajul cinematografic, fiind singura competiție din București dedicată exclusiv lungmetrajelor. Spectatorii vor avea șansa de a se bucura de pelicule premiate și aclamate la festivaluri internaționale de prestigiu, toate proiectate în locații emblematice ale orașului: Sala Mare -ARCUB, Cinema Muzeul Țăranului, CREART – Grădina cu filme și Cinema Union.

Bucharest International Film Festival (BIFF) este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală „Grigore Vasiliu Birlic”, sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României și realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Parteneri: Centrul Naţional al Cinematografiei, CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul Național al Ţăranului Român, Cinema Muzeului Țăranului, Cinema Union, Ambasada Japoniei, Ambasada Mexicului, Ambasada Suediei, Ambasada Republicii Federale Germania, Goethe Institut, Institutul Italian de Cultură din București, Centrul Cultural Ceh, Creative partners FCB Bucharest.

LEXUS este mașina oficială a festivalului cu suportul Lexus Bucuresti Nord, ca partener de mobilitate.

Parteneri Media: Magic Fm, București FM, Radio România Cultural, RFI, Agerpres, Adevărul, Media Advertising, Blitz Tv, Hotnews, Revista Film, Zile și Nopți, DCNews.ro, Spectacola Tv, Dilema Veche, Historia, Observator Cultural, IQads.ro, Ziarulmetropolis.ro, Liternet, CineFan.ro, Aarc.ro, CineMagia.ro, Arthood.ro, BucurestiFest.ro, CineGhid.ro.

Pentru mai mult detalii vizitaţi pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro.

Biletele vor putea fi achiziționate curând atât de la cinematografele partenere, cât și online de pe eventbook.ro.

Ediția actuală

#08, primăvară 2025


O poți cumpăra aici
sau aici
Matca Literară
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.