Bookfestul e chiar aici! Ne plimbăm prin târg și ochim titluri care mai de care mai interesante.
Întâi de toate, nu putem să nu ne mândrim cu Scena Matca. Ideea aceasta ne-a plăcut, apoi ne-a bântuit. Cum s-o facem mai bine, cum să o organizăm să nu jignim pe nimeni și totuși să propunem un program cât mai variat? Cum să invităm editurile? Iar după ce le-am invitat, cum să facem să nu se dea cap în cap?
Dacă citiți orarul evenimentelor, cred că o să aveți parte de multe surprize plăcute. Pe Scena Matca se vor desfășura dezbateri și lansări în toate zilele de târg. Programul aici.
Pe aceeași scenă va avea loc și lansarea numărului 5, vineri, de la 18:00, apoi Maratonul de poezie organizat de Simona Petrișor și de Tiberiu Neacșu. Totodată, Alex Moldovan și Olguța abia așteaptă să vă întâmpine.
La standul Curtea Veche Publishing, va fi o lansare despre excelenta carte a lui Florence Noiville despre Milan Kundera, un eseu bine adus din condei, personal și analitic în același timp.

Editura Spandugino propune, printre altele, o dezbatere despre formidabilul volum al lui Costică Brădățan, Elogiu eșecului. Filozoful care trăiește în America ne arată „sensul decăderii“, chiar succesul ei prin patru pilde de umanitate.

Libertatea de depresie este titlul noului volum al lui Radu Paraschivescu. Dacă înțeleg eu bine, autorul de la Humanitas scrie despre o țară de coșmar – țara noastră care ne ocupă tot timpul; noroc că Paraschivescu are un umor debordant.

Anansi ne conduce prin literatura universală contemporană cu o nonșalanță elegantă. Numai Bogdan-Alexandru Stănescu știe câtă muncă și durere se ascunde în spatele acestei minunate colecții. De la Péter Nádas la Leila Slimani și de la Ágota Kristóf la Samar Yazbek, sunt mulți pe care îi vom cunoaște sau îi vom redescoperi.
La Editura Paralela 45, mi-a atras atenția Garderoba, o antologie în care scriitorii scriu despre un articol de vestimentație. Abia aștept să citesc despre cămășile și rochiile lor.

Pentru copii, recomand, între altele, firește, Ultima pisică neagră a lui Evghenios Trivisas, apărută la Editura Frontiera, iar de la Editura Portocala Albastră, Prietenele noastre, animalele de la ferma cu dealul cu arțari de Alice și Martin Provensen. La Editura Arthur, Vreau să fiu invizibil, o poveste de Dan Ungureanu, ilustrator bine-cunoscut.
Dar mă opresc. V-am propus multe cărți și cred că există riscul ca în timp ce citiți să uitați de Bookfest. Nu vă lăsați „furați” de mine!