Eu mereu sunt printre ultimele care află de chestiile faine de prin târg (lucru pe care mi-am propus să îl corectez mintenaș). Abia aseară, în timp ce alergam de la o tarabă la alta prin Târgul de mărțișor de la Muzeul Țăranului Român, am aflat de o idee foarte inspirată a echipei de la atelierul-muzeu Moara de hârtie de la Comana.
Agățat cu un ac de gămălie pe un panou, printre coșari, ghiocei, ursuleți și altele (obiectivul meu era să achiziționez treizeci de mărțișoare pentru colegele de clasă ale feciorului, fără să falimentez bugetul familiei), am zărit cu coada ochiului un „Cărțișor“. La început am crezut că e o greșeală, apoi am privit cu atenție obiectul legat cu șnur împletit alb-roșu și am descoperit un mărțișor în formă de carte, adică un (foarte inspirat) Cărțișor.
Ajunsă acasă, cu plasa plină de ursuleții, pisicuțele și ghioceii tradiționali, după ce am organizat agoniseala pe categorii (colege de clasă, de la afterschool, doamnele profesoare, ș.a.m.d.), ca să nu aibă copilul neclarități sau potențial de gafe, am căutat să mă lămuresc despre originea ideii de Cărțișoare.
Prima căutare mi-a îmbogățit vocabularul cu un nou cuvânt din DEX: cărțișoară, diminutiv rar folosit, sinonim al lui „cărticică“. Scormonind mai mult, am descoperit că ideea de a combina tradiția mărțișorului cu dragostea de carte a încolțit încă din 2017 la atelierul-muzeu Moara de hârtie. În acea primăvară, Dana Georgescu și ajutoarele ei au inaugurat seria Cărțișor de autor cu poeta Ana Blandiana, cea care trăiește (ocazional) și scrie de mulți ani chiar la Comana, locul unde se află Moara.
De-atunci, în fiecare an, Cărțișoarele realizate manual din hârtie specială, le-au amintit purtătoarelor de câțiva dintre marii noștri poeți: Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Tudor Arghezi și Magda Isanos. De-a lungul timpului, au fost adăugate în colecție și alte personalități, după anul inaugural. Astfel, în 2018, când s-au împlinit 100 de ani de la primul mărțișor purtat în România Mare, autorii Cărțișoarelor au comemorat-o pe Regina Maria, cea care a contribuit esențial la această înfăptuire. La fel, în 2023, Cărțișoarele și-au adus omagiul lui Constantin Brâncuși.
Ceva îmi spune că inspirația pentru Cărțișoare are puțin de-a face și cu versurile locatarului din strada Mărțișor nr. 26: „Și-n cuprinsul pălmii drepte,/ De zântâi de marte,/ Pune-i mărțișor o carte.“ (Tudor Arghezi: Frageda)