Ceața aventurii

Start

Cartea Nataliei Babbitt se adresează mai ales adolescenților mici, așa cum este Winnie, care într-o zi descoperă că viața poate fi eternă. Autoarea americană ne duce în tristețea acestei probleme: familia Tuck nu jubilează de fericire pentru că a descoperit izvorul respectiv.

Mai mult, în Tuck pentru totdeauna se și omoară: misteriosul bărbat în costum galben care vrea să pună mâna pe păduricea în care se ascunde izvorul este omorât de Mae Tuck. Tot romanul primește energie și de la tristețea celor care s-au pricopsit de viața eternă, și de curiozitatea și naivitatea lui Winnie Foster, și de simbolul broaștei care reapare mereu în fața casei în care stă fetița.

Tuck pentru totdeauna nu este o carte de aventuri precum Comoara din insulă sau Harry Potter. Ea este mai degrabă una melancolică în pofida sau chiar prin aventurile ei, una grație căreia te afunzi într-o singură aventură, nu alergi mai departe pentru că te așteaptă alta. „Mai târziu, rememorând întâmplarea, lui Winnie i se părea că minutele care urmară erau învăluite în ceață.“ (39.) Întreg romanul pare învăluit de ceață: e ca un vapor care se apropie de țărm și a cărui căpitan vede treptat cum se conturează pământul.


Tuck pentru totdeauna
de Natalie Babbitt
Arthur
2023

O puteți găsi pe:

Ediția actuală

09/23 #2

Masthead

O poți cumpăra aici
sau aici