Cum ai descoperit America?

Got You #7

Start

Toți am fost Cristofor Columb odată, poate în realitate, poate doar în imaginație sau în umor.


Lia Faur, scriitoare, Arad

Descopăr zilnic America printr-o eroare sau printr-o sumă repetată de erori. Rămâne un teritoriu, încă, al revelațiilor, curiozității și neprevăzutului. Nu-l doresc un ideal spre care tind, nu visez să-l ating și să-mi strig izbânda, însă am nevoie să rămână acolo unde este, să-mi dea certitudinea că nu se va lăsa niciodată descoperit de mine. Metaforizând științific, nu vreau să zădărnicesc răsfrângerea luminii în straturi de aer cu densități diferite, metaforizând blagian, mă feresc să distrug corola de minuni a lumii, ba mai mult, fac umile eforturi de stimulare a frumuseții misterului.

În termeni peiorativi, nu am descoperit America, în schimb am descoperit nordul Africii. Harta unui teritoriu/continent râvnit este compusă din urmele pașilor tăi, adesea lipsiți de contur, imateriali. Ținutul mirajului, țara făgăduinței, visul american sunt departe de a intra în bagajul dorințelor unui african nordic, mai degrabă flutură steagul alb, albastru și roșu, pe orizontală, decât cel cu albastru înstelat în colț. Aici, America nu se traduce prin May the Force be with you, unica și acceptata forță vine prin Assalamu alaykum.

Așa am mai descoperit puțin America, prin deșertul saharian, unde siroco acoperă cu dune de nisip navele cosmice, walkerele uriașe, construcțiile de pământ, asemănătoare cu ale troglodiților din Matmata, lăsând călătorului o singură speranță, că fata morgana există.


Jovi Ene, Project Manager filme-carti.ro, Câmpina

Tentația a fost să spun că am descoperit America la școală sau, mai prețios, prin intermediul cărților. Știu că „influencerii literari” ar spune imediat zeci de scriitori americani care le-au determinat vocația, așa cum tocilarii vor spune că geografia de clasa a… (oare în ce clasă făceam geografia lumii?) le-a adus America în fața ochilor, odată cu Cristofor Columb și Amerigo Vespucci.

Eu nu-s însă prea prețios și recunosc: am descoperit America prin intermediul lui Arnold Schwarzenegger în filmele Commando și Total Recall, prin intermediul lui Dolph Lundgren (suedez!) în Soldatul universal, al lui Bruce Lee în Intrarea dragonului. Mă aflam la începutul anilor ’90 – anii de vârf ai casetelor video. Apoi a venit miracolul canalelor de televiziune prin cablu și am fost captivat de filmele clasice americane de pe TNT (dacă vă mai amintiți, era un canal cu filme care pornea la ora 21:00 după Cartoon Network!), cu Elvis Presley în prim-plan: cântăreț, actor, sex-simbol, Fete fericite, Viva Las Vegas etc. etc.

America părea inepuizabilă și cosmopolită și probabil așa și este în realitate. Însă nu voi ajunge probabil niciodată acolo, așa că acum aștept ca America să mă descopere pe mine, să vadă că și eu pot fi „cântăreț, actor, sex-simbol, Fete fericite, Viva Las Vegas etc.”…


Attila Gáspárik, profesor universitar, Tg. Mureș

Pentru noi, care ne-am născut împreună cu era numită Ceaușescu, America a fost visul visurilor. Gumă de mestecat, rock and roll, plete și blugi. Blugi adevărați, uzați din fabrică, nu ca la noi, frecați cu cărămidă. Prin clasa a IX-a a venit un nou coleg de clasă. Direct din State. S-a întors la Oradea după un deceniu de trăit în America… Ne povestea de dimineața până  seara despre televizoare color, emisiuni TV în care se câștigă obiecte valoroase… Împreună ne-am dus la filmul Serpico. În sala de cinema ne explica cum faci stânga, dreapta în Manhattan. Ce gust are hotdogul, de ce au taxiurile culoarea galbenă. Când a murit John Lennon, tot el ne-a explicat cu ce autobuz se ajunge din Time Square în zona casei Dakota. Prin filme, muzică, cărți și povestirile martorilor, mi-am construit America mea proprie.

Când prin anii ’90 am ajuns în Manhattan m-am simțit ca un figurant din Serpico. Am mâncat pe stradă, am băut din pungă de hârtie, la prânz, am tras un pui de somn în Central Park. După prima zi am vrut să scriu o carte, după o săptămână, am simțit prima dată în viața mea că sunt european conștient de cine este.

America pentru mine e locul unde m-am definit ca fiind european!

Imaginea principală: Jim Stoddard,
coperta la Amerika de Franz Kafka, 2019

Ediția actuală

01/24 #3

Masthead

O poți cumpăra aici
sau aici
×