Din nou în optimi

Start

Ne era dor de o victorie a naţionalei la un turneu final, şi am văzut-o la meciul cu Ucraina, în mijlocul unei atmosfere spectaculoase pe Allianz Arena. Aşteptam din 2000 încă o calificare din grupe şi am obţinut-o după meciul cu Slovacia. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât naţionala a avut un joc mediocru în preliminarii, şi slab în ultimele meciuri amicale, cele cu Bulgaria şi Lichtenstein. Determinarea contează mult în fotbal, la fel ca în orice alt sport, iar jucătorii par să o fi (re)găsit în sfârşit la Euro: mulţi dintre ei au făcut, fără îndoială, meciul sau meciurile vieţii lor – memorabile mai ales golurile lui Stanciu şi Răzvan Marin  –, aducând astfel suporterilor cele mai mari bucurii din ultimele decenii, mai mare decât cea din 2019, când echipa de U21 a ajuns în semifinale, după victorii cu Croaţia şi Anglia.

De altfel, doar puţini dintre jucătorii de atunci se regăsesc pe teren la Euro 2024: Dennis Man, Florinel Coman, Adrian Rus şi Ianis Hagi, care nu a mai reintrat în formă după o accidentare care l-a ţinut în afara terenului timp de mai bine de un an. Ar mai fi Puşcaş, pe bună dreptate rezervă, de prea mulţi ani ineficient în faţa porţilor adverse. Ceilalţi jucători de atunci au avut în ultimii ani un parcurs mai degrabă dezamăgitor: Ionuţ Radu a prins puţine meciuri la echipele de club, Tudor Băluţă şi Nedelcearu au ajuns rar la naţională, Florin Ştefan a fost convocat doar o dată, Paşcanu – deloc, Cicâldău şi Andrei Ivan nu au mai fost selecţionaţi din 2022. Ne rămâne să ne întrebăm cum ar fi arătat lotul de astăzi dacă majoritatea celor din 2019 ar fi fost acum mai aproape să îşi atingă potenţialul maxim. Şi să ne mai imaginăm doar că Moruţan, probabil cel mai tehnic jucător al nostru, nu s-ar fi accidentat în aprilie; lotul de la Campionatul European ar fi arătat mult mai bine. Chiar şi aşa, forţa grupului a fost mult peste suma valorilor individuale a jucătorilor. Când nu se mai aştepta aproape nimeni, echipa României chiar a arătat ca o echipă, organizată, bine legată, şi ne-a adus prima calificare din grupe la un turneu final după aproape un sfert de secol, chiar de pe primul loc în grupă.

Am ajuns deci în optimi după un joc spectaculos cu Ucraina şi încă două evoluţii peste aşteptări împotriva Belgiei şi a Slovaciei, care i-au făcut pe cei de la The Athletic să ne plaseze pe un neaşteptat loc 9 în clasamentul celor mai entuziasmante echipe de la Euro. Lucrurile vor sta însă diferit împotriva Ţărilor de Jos. Fanii români au primit deocamdată doar 7000 de bilete, deci probabil că nu vor mai domina atmosfera; odată reveniţi la München, jucătorii lui Edi Iordănescu trebuie să îşi recapete entuziasmul din primul joc, dar şi să arate că nu au obosit după primele meciuri – aşa ca predecesorii lor din 2008 şi 2016; în sfârşit, Burcă şi Drăguşin vor avea misiuni foarte grele în faţa lui Gakpo şi Depay, care se remarcă prin viteză şi abilităţi tehnice deosebite. Va fi foarte greu, Ţările de Jos au prima şansă, însă naţionala a reuşit deja să producă o surpriză, iar Niţă, Raţiu, Drăguşin, Răzvan Marin & co. au marţi ocazia să devină una dintre revelaţiile turneului.

Ediția actuală

#05, Vară 2024


O poți cumpăra aici
sau aici
×