Eșecurile sunt descrise cu succes

Start

Crescută la cursurile de creative writing ale lui Marius Chivu și Florin Iaru, dar și la cele din Birckbeck, de la University of London, Cristina Chira a fost o studentă bună, perseverentă și talentată. Povestirile ei din Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor sunt bine structurate, cu o tensiune și un mister care se păstrează mereu.

Cele paisprezece ficțiuni prezintă viața tinerilor din România care se întâmplă fie în țară, fie în Marea Britanie sau Spania. Autostopiști, studenți, chelnerițe: orice ar fi, realitatea lor e surprinsă foarte realist și deloc sec. Se simte că suntem pe Pământ, dar exact din această cauză personajele visează spre cer.

Textul genial al lui Florin Iaru de pe coperta a patra spune un adevăr cutremurător: „Numai nenea Angelache, al lui Caragiale, ar putea să spună de ce, în volumul de față, fetele (și băieții) care pornesc la drum cu toate pânzele și speranțele sus dau greș.“ Nici eu nu știu răspund, firește. Dar mă interesează mai mult că acest „greș“ este descris de cele mai multe ori fără greșeală.

Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor, Cealaltă Cristina, Fluturașii, Peștișorul rătăcitor – iată câteva texte antologice. Povestirea care dă titlul volumului este mult mai mult decât o frază comercială; dacă citiți, o să vedeți de ce. Peștișorul rătăcitor, o altă proză foarte bine adusă din condei în care aventurile animăluțului simbolizează curbele și vârtejurile unei relații.

„…după ce s-au așezat comod fiecare în jumătatea lui, cu un braț pe burete și o bere în mână, Raluca a simțit lipit de antebrațul ei antebrațul lui Tudor. La început a crezut că era, poate, o greșeală și a așteptat ca el să-și mute brațul, dar, cum el nu și-l muta, i-a fost teamă să și-l mute ea pe al ei, așa că au stat tot filmul cu brațul nemișcat, sporovăind și râzând de parcă nu se întâmpla nimic și ducând amândoi berea la gură cu mâna cealaltă.“ (9.)

Mâinile acestea fac din proza Cristinei Chira ceva real, stânjenitor. Autoarei îi plac situațiile stânjenitoare și poate să scoată maximumul scriitoricesc din ele. Dar, din alte locuri ale volumului, aflăm că-i plac și situațiile fericite și că poate scoate maximumul și din ele.

Sper că Raluca n-o să se culce niciodată cu Tudor.


Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor
de Cristina Chira
Polirom
2023

Ediția actuală

09/23 #2

Masthead

O poți cumpăra aici
sau aici