Există, în România, peste 200 de scriitori foarte buni. Cifra o împrumut de la Florin Lăzărescu, directorul artistic al FILIT, un scriitor care se ocupă ‒ nu singurul, că ar fi imposibil ‒ de selecția autorilor invitați. Din acești 200 de scriitori din România, 40-50 ajung, în fiecare toamnă, la Iași, la FILIT. Iar organizatorii le oferă cel puțin trei evenimente la care să participe.
Sunt, în primul rând, acele întâlniri cu liceenii, care înseamnă prezența scriitorilor acasă la elevi, în școlile unde aceștia învață. De fiecare dată, întâlnirile atrag mulți, mulți tineri, există, fără doar și poate, o emulație în rândul acelor elevi care îi ascultă și îi întreabă pe scriitori tot felul de chestii, de la cele mai recent roman publicat (sau volum de versuri) până la echipa de fotbal favorită sau părerile lor despre lumea în care trăiesc, cu atâtea conflicte, cu atâta incertitudine. E fascinant să vezi copii de școală generală sau de liceu descoperind că literatura română nu este ceva mort, închistat și obligatoriu, că există o fascinație a literaturii care trebuie descoperită, arătată. Poate nu toți elevii, după încheierea FILIT, vor da buzna în librării să cumpere volumele autorilor pe care i-au văzut în școala lor, dar rămâne amintirea unei întâlniri de excepție, în care lumea este alta, cu totul alta, decât ce le oferă simplele postări pe Facebook sau pe Instagram. În această direcție, a încurajării lecturii în rândul tinerilor, Clubul de cultură ALECART își continuă, glorios, drumul spre cititori, reușind să-i aducă pe invitații de calibru în fața elevilor, la Casa Pogor. Doar o simplă trecere în revistă a evenimentelor și întâlnirilor ALECART ne arată această fascinație și putere a literaturii pentru cititorii tineri, care citesc, care recenzează cărțile invitaților, care pun multe întrebări: Defne Suman, Marin Mălaicu-Hondrari (miercuri), Cătălin Dorian Florescu, Alena Mornštajnová (joi), Lana Bastašić, Zeruya Shalev (vineri), Clara Usón, Radu Vancu (sâmbătă), Tatiana Țîbuleac, KapkaKassabova (duminică). Va fi și un ALECART. ZOON POETIKON, o „înfruntare“ între poeți: Paula Erizanu, Adrian Alui Gheorghe, Cosmin Perța, Vlad Alui Gheorghe versus Mălina Turtureanu, Ioana Tătărușanu, Denisa Grădinaru, Theodora Sterpu.
Cum spuneam, există în România peste 200 de scriitori foarte buni, iar Muzeul Literaturii Române Iași îi pune la treabă. La fiecare ediție FILIT, se lansează, în sâmbăta festivalului, chiar la muzeu, câte o antologie de proză contemporană, în care diverși scriitori sunt invitați să scrie pornind de la o temă dată. Tema este aleasă de oamenii de la Muzeul Literaturii Române Iași. Anul trecut, a avut mare succes un volum de amintiri din comunism: fiecare scriitor a fost rugat să-și amintească de un obiect din perioada comunistă și să scrie o poveste în jurul acestuia. Volumul a avut atât de mare succes, scriitorii s-au luat în serios, nu au tratat această temă cu indiferență, încât, anul acesta, apare un al doilea volum: Lucruri mărunte. Copilăria în comunism II, cu participarea scriitorilor: Ana Alexandrescu, Adrian Alui Gheorghe, Vasile Baghiu, Mihaela Buruiană, Mariana Codruț, Horia Corcheș, Andrei Crăciun, Augustin Cupșa, Andrei Dósa, Iulia Gherasim, Mugur Grosu, Ciprian Măceșaru, Adriana Neagoe, Cezar Paul-Bădescu, Cătălin Pavel, Dan Pleșa, Ion Pleșa, Bogdan O. Popescu, Adrian Romilă, Dan Sociu, Diana Tudoran. Volumul este susținut și de IICCMER (Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc). Aceste ‒ să le spunem antologii? ‒ volume care leagă scriitorii de limbă română de o temă au avut mare audiență (apropo, dragă Muzeule de Literatură Română din Iași, când veniți și la București să prezentați toate cărțile lansate la FILIT în decursul anilor?), încât există încă un proiect al Muzeului Literaturii Române Iași care se numește Puncte de fugă și în care s-a scris o proză după un tablou (vă lăsăm să descoperiți la fața locului îmbinarea dintre proză și pictură). Printre cei care s-au încumetat să participe la acest proiect (sâmbătă, ora 12:30, la Galeria Artei Ieșene) și vor fi prezenți la lansare sunt Felix Aftene, Mihaela Buruiană, Marius Chivu, Dan Coman, Maria Orban, Tatiana Țîbuleac, Matei Vișniec.
Cum spuneam, dintre cei 200 de scriitori din România foarte buni, cam 50 vin la Iași, în fiecare toamnă. Cumva, când vii la Iași, la FILIT, lași deoparte invidiile, răutățile, bârfele și te bucuri de literatură și de puterea unui coleg scriitor de a publica o carte foarte bună. De fapt, FILIT leagă aceste insule de literatură într-un continent care poate să aibă efect și asupra publicului-cititor. Mă bucur mult că Librăriile Cărturești sunt un partener important și esențial, cărțile tuturor autorilor invitați existând în mai multe puncte ale FILIT. Practic, este o dublă întâlnire: cu autorul invitat pe care îl poți asculta și întreba în diferite evenimente și cu cărțile sale, pe care poți obține autografe.
Mai există un fapt revelatoriu, care merită consemnat. La FILIT, scriitorii din România sunt împreună cu scriitorii invitați din alte țări. Există, într-adevăr, un program oficial, în care, sub genericul „Scriitori în Centru“: scriitori români urcă pe scenă împreună cu scriitori din alte țări. Sunt scriitori din toată lumea, care au o carte sau două tradusă/e în românește, și, cumva, FILIT îi impune în lumea literară românească. Această întâlnire dintre scriitorii români și scriitorii din alte țări invitați la FILIT a fost, întotdeauna, revelatorie. Sunt experiențe diverse, sunt evoluții diverse, sunt probleme asemănătoare în toată lumea (înfruntarea dintre democrație și autocrație), iar dezbaterile sunt un schimb fertil de idei. Astfel, și acum, la FILIT 2024, vor fi, față în față, Raluca Antonescu, Naoise Dolan, Cătălin Pavel (miercuri), Lana Bastašić, Ruxandra Burcescu, Ilja Leonard Pfeijffer (joi), Cătălin Dorian Florescu, Kathrine Nedrejord, Defne Suman (vineri), Mihaela Buruiană, Kapka Kassabova, Cosmin Perța (tot vineri), Iulian Bocai, Alena Mornštajnová, Cristian Teodorescu (sâmbătă), Radu Aldulescu, Iulia Gherasim, Ariana Harwicz (tot sâmbătă). Ca și la edițiile anterioare ale FILIT, aceste dezbateri arată, fără putință de tăgadă, priceperea scriitorilor din România de a purta un dialog pertinent cu orice scriitor, din toată lumea. Dialogurile scriitorilor români cu alți scriitori străini arată lipsa de complexe a literaturii române, priceperea scriitorilor români de a fi la fel de fascinanți și profunzi ca orice alt scriitor, de pe planetă. Veți vedea în aceste dezbateri o minunată exemplificare despre lumile literare, despre diversitatea și originalitatea lor, așa cum există în fiecare parte a globului.
Cum spuneam, există în România peste 200 de scriitori foarte buni. Unii dintre ei sunt poeți. Ei bine, când poeții se adună împreună, iese o seară magică, așa cum va fi „Noaptea albă a poeziei“, maratonul de lecturi publice, care începe vineri, la ora 22:00. Iată participanții, cu rezerva că, de multe ori, mai apar poeți pe parcurs, totul fiind un fascinant happening literar: Adrian Alui Gheorghe, Radu Andriescu, Șerban Axinte, Ștefan Tudor Baciu, Vasile Baghiu, Lena Chilari, Denisa Comănescu, Tudor Crețu, Péter Demény, Gelu Diaconu, Anda Docea, Emilian Galaicu-Păun, Cristian Gălățanu, Bogdan Ghiu, Denisa Grădinaru, Matei Grămescu, Romina Hamzeu, Cristina Hermeziu, Antonia Ilie, Markus Köhle, Amalia Mayer, Eyal Megged, Paul Mihalache, Tiberiu Neacșu, Emilia Nedelcoff, Bogdan O. Popescu, Laura Francisca Pavel, Cosmin Perța, Bogdan Alexandru Petcu, Simona Petrișor, Alexia Placintă, Sorina Rîndașu, Theodora Sterpu, Andrada Strugaru, Marcela Sulak, Ioana Tătărușanu, Anda Vahnovan, Matei Vișniec, Alina Vițel, Andrei Zbîrnea; moderatori: Dan Coman, Paula Erizanu, Radu Vancu.
Serile de la Teatrul Național aduc, iarăși, scriitori minunați, iar FILIT are parte, la Teatrul Național, de o încheiere fastuoasă, cu autori din România și din Republica Moldova, Raluca Nagy, Tatiana Țîbuleac, Matei Vișniec, cu acea încheiere de festival în care se acordă două premii: Premiului Institutului Cultural Român pentru cea mai bună traducere a unei cărți din limba română în anul 2023 (anul trecut l-a obținut Sean Cotter pentru traducerea volumului Solenoid de Mircea Cărtărescu pentru piața americană) și Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2023.
În tot acest carusel de evenimente, din care am punctat doar o mică parte, revista Matca va fi prezentă atât în evenimente publice, cât și la înregistrarea unor podcasturi și interviuri, realizate chiar la FILIT. Vineri, de la ora 14:00, la Casa Muzeelor, puteți asista la o dezbatere intitulată „Revistele literare tipărite. Pentru cine?“; invitați: Ștefan Baghiu (Transilvania), Péter Demény (Matca), Anda Docea (Dilema), Cristina Hermeziu (Scriptor), Diana Vrabie (Dacia literară); moderator: Victor Cobuz, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu revista Matca. Echipa Matca, prezentă la FILIT 2024, înseamnă: Péter Demény, George Cornilă, Tiberiu Neacșu, Simona Petrișor, Laura Săvuțiu, Alexandra Torjoc și, cu voia dumneavoastră, Ovidiu Șimonca, care vă face o invitație să participați la dezbaterea de duminică, 27 octombrie, de la ora 12:00, de la Casa FILIT, în care, împreună cu invitații Péter Demény, Gelu Diaconu, George Cornilă, discutăm despre literatură, despre FILIT, lăsăm nostalgia să curgă și amintirile să se sedimenteze până la viitoarea ediție FILIT.