Folclor urban

Start

Pe str. Dobrogeanu-Gherea, aproape în vârf, trec pe lângă o bătrânică îmbrăcată tradiţional.

– Pe unde ajung în Răcădău, maică? zice.

– Exact pe aici, îi spun, doar treceţi dealul şi e Răcădău.

– Dar nu se poate, merg maşinile încontinuu, maşină după maşină, nu se poate trece pe aici.

– Mergeţi tot aşa, pe trotuar, adică până la linie cică e trotuarul, nu trebuie să treceți drumul, mergeţi tot înainte, nu e nicio problemă cu maşinile, doar treceţi dealul şi e cartierul Răcădău. Nici mașinile nu trec de linie, fiecare merge pe partea lui.

– Dar de ce e așa înghesuială, maică? Doar nu e nici ora de dus la muncă, nici ora de întors acasă de la muncă.

– Dac-ați vedea ce e în fața Facultății de Alimentație și Turism de pe strada Castelului… pe acolo chiar nu ai cum să treci, stau studenții ăia sau ce-o fi buluc pe trotuar, unu-n altul, pe acolo nu ai nicio șansă să mergi, trebuie să ieși pe șosea și să-ți riști viața ca să treci de ei și mereu ocupă tot trotuarul dinainte de bodega aia de jocuri și păcănele până după facultate, unu nu se mişcă din loc când vin oameni dintr-o parte sau alta, de parcă asta-i o probă de examen – să blocheze trotuarul, ăia-s de o nesimțire crasă, fie băiat, fie fată, nu se mişcă, nu te lasă să treci, parcă-s înfipţi în asfalt.

– Ca-n piesa aia a formaţiei rock Luna Amară, zice bătrânica şi începe să cânte: Ești doar durere topindu-mi liniștea / Urăsc tot ce-ai făcut din viața meaaa / Aaaasfaaaaaalt!

– Dar de unde ştiţi de Luna Amară, mamaie?

– Păi e fană nepoata asta a mea, la care merg chiar acum. Le ştiu toate piesele.

– Şi care vă place mai tare?

– „Folclor”, maică, prima oară am auzit-o la Andrei Gheorghe-n emisiune. Şi asta ce mai e, maică – Brigada antitero? Aveţi şi din ăştia?

– Terorişti – nu, doar antiterorişti…

Imaginea: Șerban Savu, Holy Week, 2020

Ediția actuală

09/23 #2

Masthead

O poți cumpăra aici
sau aici