Manuscrisul noii generații de artiști

Start

„Într-o lume în care nu-mi găsesc locul, am ales să-mi pun pe foaie gândurile dezordonate, cu speranța că nu voi uita mâine ce am fost azi. Aceasta nu este o carte, aceasta nu este o biografie. Tot ce veți citi în continuare este, mai degrabă, un amalgam de gânduri haotice, fără un început și fără un final – fără o logică și fără o structură. Nu încercați să găsiți sensul, nu încercați să-i oferiți acestui text o încadrare de orice fel pentru că ea nu există. Aceste texte reflectă lumea în care eu trăiesc, o lume încâlcită, fără sens și fără direcție.“ Astfel se deschide cartea Playlist: Gândurile unui actor, potrivită mai ales pentru tineri, dar în ale cărei întrebări și dileme existențiale se poate regăsi oricine, indiferent de vârstă.

Playlist: Gândurile unui actor
de Dan Boldea
Casa Cărții de Știință
2023

Volumul de debut al actorului, dramaturgului și muzicianului Dan Boldea este o rară nestemată și nu exagerez câtuși de puțin când vorbesc așa despre el. Deși ne îndeamnă să nu îl privim ca pe o biografie, îndrăznesc să consider că este una dintre cele mai candide și realiste autobiografii pe care le-am citit vreodată. În ea se reunesc gânduri – nu doar ale autorului, dar ale unei întregi generații – sub diferite forme. Poezii, versuri din melodii, proze, eseuri, fragmente din piese de teatru și schițe, orice tip de text sau imagine vizuală care ar putea exprima cu succes sentimentele scriitorului despre viață și artă. Despre atacurile teroriste din Paris. Despre cimitirul obscur cu scoici din Statele Unite. Despre relația lui cu părinții. Despre sistemul teatral și tot ceea ce este greșit cu el. Despre singurătate. Și mai ales, despre iubire. Iubirea celorlalți și iubirea de sine.

Dan Boldea este un artist complet, care știe să se folosească de toate atuurile sale pentru a contura portretul exhaustiv al tânărului artist de pretutindeni. Tocmai acest refuz de a se rezuma la un singur gen sau specie literară – sau la o unică temă – redă autenticitatea manuscrisului și a persoanei aflate în spatele lui. Suntem ființe complexe și trăim frânturi de viață, pe diferite planuri. Paradoxal, acesta este și motivul pentru care volumul funcționează ca un tot unitar. Omogenitatea lui rezidă nu în stilul de a scrie, ci în autenticitate. În onestitatea autorului față de cititori și față de el însuși. În calitatea de a ști ce povești sau informații sunt interesant de transmis, despre el sau experiențele lui. În curajul pe care îl are să vorbească despre realizările sale și întâmplările extraordinare prin care a trecut, fără să îi fie teamă că poate părea arogant – o teamă de care eu personal sunt năpădită adeseori. În curajul de a-și recunoaște pe alocuri propiul egoism. În curajul de a dezbate lucruri incomode cu delicatețe și sinceritate. În curajul de a-și da masca jos și a se prezenta publicului exact așa cum este, cu defecte și calități, fără zorzoane și brizbrizuri. În curajul de a fi om-artist sau artist-om și atât.

Playlist: Gândurile unui actor este genul acela de carte la care te gândești seara când te plimbi, fiindcă ceea ce ai citit rămâne cu tine. Genul acela de carte care îți pică în mâini la momentul potrivit, chiar dacă nu știi niciodată când este acela. Cel puțin, așa s-a întâmplat în cazul meu. Poate mereu este momentul potrivit pentru un volum atât de visceral. Cert este că, asemeni autorului, mă aflam într-o călătorie de descoperire a originilor. La propriu, pentru că mergeam să îmi cunosc rudele din familia extinsă, dar și la figurat, pentru că eram într-o perioadă în care părea că nimic nu mai face sens pentru mine, că toate convingerile pe care le-am avut până în acel moment s-au schimbat brusc și fără avertisment. Am citit cu întreruperi, întrucât mă opream adeseori să mă gândesc la propriul meu parcurs emoțional, spiritual și profesional. Cunoscând tot mai mulți oameni din domeniul teatral, aveam nevoie de un fel de „manual de instrucțiuni“ pentru a intra în mintea lor și pentru a înțelege mai ușor mecanismele din spatele acțiunilor săvârșite de artiști. Dar volumul m-a ajutat în special să mă descopăr mai mult pe mine. M-a învățat, printre altele, despre necesitatea de a cunoaște tinerețea părinților noștri și a adulților în general, pentru a ne identifica mai ușor cu ei și a ne descoperi propria identitate. Este un produs artistic ce abordează o multitudine de teme de actualitate și te poate învăța multe, despre tine și despre lumea din jur. Referințele – uneori directe, alteori subtile – la Freud, Nietzsche sau Mitul peșterii lui Platon relevă interesele culturale ale autorului, însă limbajul accesibil în care sunt transmise aceste idei filosofice demonstrează lipsa dorinței de a epata prin intelect, cum se întâmplă în cazul unor tineri scriitori dornici de afirmare. Dan Boldea și-a încropit volumul cu gândul și sufletul la oameni și la nimic altceva. La el, la oamenii apropiați din jurul lui, la oamenii de pe stradă pe care poate îi vede o singură dată în viață și la oamenii pe care nu o să ajungă să îi cunoască niciodată. Prin Playlist: Gândurile unui actor primim cheia către o minte foarte complexă exprimată prin simplitate stilistică. Trecerile fluide de la copilărie la tragedie, apoi la comedie și înapoi funcționează pentru că reflectă viața, de fapt. „Un actor nu va vedea niciodată viața în alb și negru, o va vedea în culori încă nevăzute.“ (p. 38) Iar aceasta este întocmai perspectiva lui Dan Boldea și a creațiilor sale.

Ediția actuală

#06, Toamnă 2024


O poți cumpăra aici
sau aici
×