n’autor iese în stradă la Timișoara: miercuri, 27 septembrie, de la ora 18:30, în Piața Operei la Cărturești, ne întâlnim cu scriitoarele Ioana Burtea și Raluca Nagy, care vor dialoga cu Eli Bădică, coordonatoarea imprintului n’autor, pe marginea excelentelor lor volume, proaspăt apărute în colecția n’autor non-ficțiune.
Turneul de prezentare a primelor două cărți de non-ficțiune marca n’autor continuă la Brașov. Scriitoarele Ioana Burtea și Raluca Nagy vor dialoga pe marginea volumelor lor, dar și în legătură cu misiunea și viziunea scriitorilor români contemporani, alături de invitații speciali Bogdan Munteanu, Goran Mrakić și Daniela Rațiu. Evenimentul va fi moderat de către coordonatoarea imprintului n’autor, Eli Bădică.
Vă așteptăm miercuri, 27 septembrie, de la ora 18:30, așadar, în Piața Operei la Cărturești pentru o seară inedită, un pahar de prosecco și concert de pian. La final, evenimentul va avea o sesiune de networking și de autografe.
După Timișoara, turneul ajunge la ultima destinație, Cluj. Mai multe detalii despre fiecare eveniment în parte veți puteți regăsi pe paginile de Facebook Nemira și Cărturești, la secțiunea de evenimente. Până la întâlnirea față în față cu Raluca Nagy și Ioana Burtea, cărțile lor sunt disponibile pe site-ul Nemira, aici și aici.
Săptămânile trecute, Grupul Editorial Nemira anunța, cu bucurie, că n’autor a devenit primul imprint dedicat în exclusivitate scriitorilor români, un moment important pentru piața de carte autohtonă. Acest lucru înseamnă că n’autor, brand deja cunoscut în breaslă și iubit de mai bine de 5 ani, cuprinde acum două colecții: ficțiune și non-ficțiune. Pentru a marca această nouă colecție de non-ficțiune, n’autor iese în stradă să prezinte publicului două titluri noi, deja aclamate de comunitatea digitală: Fără instrucțiuni de folosire, de Ioana Burtea, și Despre memoriile femeii și alți dragoni, de Raluca Nagy.
„Colecția n’autor a fost născocită dintr-o credință nestrămutată în valoarea literaturii române contemporane și în tot ceea ce are aceasta de oferit. În acord cu această certitudine a fost creionată și tot astfel își continuă misiunea auto-impusă și astăzi, când devine imprint și adaugă o colecție coerentă și atât de necesară spațiului și vremurilor prezente: n’autor non-ficțiune.
Mesajul pe care ne dorim să-l transmitem a rămas neschimbat: scriitorii români merită toată atenția noastră, scrierile lor merită să ocupe un loc firesc atât aici, acasă, cât și dincolo de granițele țării, iar lectura acestora merită să fie un obicei zilnic. Mesaj neschimbat, da, dar articulat și mai pregnant prin noua casă pe care o punem la dispoziția autorilor și cititorilor, sub aceeași umbrelă a plăcerii lecturii. Sperăm că veți rămâne alături de noi și de acum încolo.” (Eli Bădică, editoarea-coordonatoare a imprintului n’autor)
Haideți să citim împreună autori români contemporani!
Proiectul cultural „n’autor iese în stradă” este un proiect realizat de Editura Nemira în parteneriat cu librăriile Cărturești și este finanțat de Ministerul Culturii prin Fondul Acces 2023.
Parteneri: AudioTribe, Palas Mall, Jidvei, Cinema City
Despre scriitoare și cărțile lor
Ioana Burtea (n. 1988) a terminat Jurnalismul în Marea Britanie. Lucrează de 15 ani în presă, dintre care peste 7 ani la DoR (Decât o Revistă).
A scris despre subiecte sociale și politice, dar și de ordine publică, respectiv de justiție. Materialele ei despre justiție au fost nominalizate de două ori în cadrul Premiilor Superscrieri, în 2018 și 2019.
În 2021, a câștigat Premiul I la Premiile Superscrieri, categoria Portret, pentru eseul Vorbesc. Ca să nu știu doar eu.
Fără instrucțiuni de folosire este volumul ei de debut.
„Poveștile personale pot fi o cheie către sufletele oamenilor, așa înțelegem lucruri despre lume, povestindu-ne viețile și experiențele“, spune Ioana Burtea spre finalul cărții, iar în fraza aceasta e așezat (o parte din) adevărul pe care-l conține între copertele sale. Căci, scriind despre sine, autoarea scrie (și) despre umanitatea din și dintre noi, despre drumul pe care îl parcurgem în căutările noastre, despre provocările, obstacolele, alegerile și relațiile care ne dau sens, despre imperfecțiunea vieților noastre, pe care le primim Fără instrucțiuni de folosire, fără garanții, fără perioade de valabilitate. Cum ne împăcăm cu toate acestea, cum ne vindecăm și cum mergem înainte?
Comandă Fără instrucțiuni de folosire!
Raluca Nagy (Cluj-Napoca, n. 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective.
Un cal într-o mare de lebede (Editura Nemira, 2018), primul său roman, a obţinut premiile pentru debut „Sofia Nădejde“ şi „Observator cultural“ și a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franța.
Cea de-a doua carte, Teo de la 16 la 18 (Editura Nemira, 2021), a fost nominalizată la Premiile „Sofia Nădejde“ (2021), la Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași“ (2022), la Premiile „Observator cultural“ (2022) și Premiul Leibniz pentru Proză (2022). De asemenea, a fost finalista din partea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2022.
Despre memoriile femeii și alți dragoni este cea de-a treia carte a scriitoarei, prima de non-ficțiune creativă.
Spre sfârșitul lui 2019, scriitoarea și antropologa Raluca Nagy ajunge în Vietnam, iar criza sanitară mondială și alegerile proprii o rețin acolo aproape doi ani. Aceasta este, aparent, premisa ori pretextul memoir-ului de față. Numai că, încet, încet, autoarea se imersează în acest spațiu complet necunoscut, într-o cultură și-un context noi, în timp și-n memorie, iar ceea ce descoperă despre sine și despre lume e inedit, dar relevant pentru fiecare dintre noi.