Cosmin Leucuța, Big în Japan, Colecția Prima dragoste
Alexandra, eroina principală a cărții, este o adolescentă care încearcă să reziste în lumea ipocrită și plină de frustrări a adulților. Construind cu o mână sigură întregul eșafodaj, Cosmin Leucuța își ghidează cititorul, parcă voind să-l asigure că vor exista mereu niște fluvii de lumină, o dâră de stele și un loc de unde să le privești.
Doina Gecse Borgovan, Libelula, Colecția Prima dragoste
În acest microroman din colecția Prima dragoste, adolescența e o gâză cu aripi diafane, pe cât de frumoase, pe atât de fragile. Autoarea tratează adolescența cu multă delicatețe, surprinzând atmosfera unui orășel de provincie, în care doi tineri nonconformiști din clasa a IX-a, Eva și Tudor, își trăiesc dramele nicidecum insignifiante.
Mihail Vakulovski, Viața mai pe scurt, Colecția Biblioteca românească
Volumul lui Mihail Vakulovski relansează în forță colecția de literatură română contemporană Biblioteca românească a Editurii Paralela 45. Acesta cuprinde o selecție din poezia scrisă în ultimul deceniu, inclusiv în drum spre și dinspre serviciu, pe sub sau pe Tâmpa, din Răcădău, cartierul cu urși, până-n Piața Sfatului, la Librăria Humanitas, unde autorul este librar.
30. Antologie aniversară coordonată de Diana Iepure
Pentru a marca treizeci de ani de la înființare, Editura Paralela 45 lansează un nou proiect editorial, care adună între coperțile sale mai mulți colaboratori și prieteni. O sărbătoare cu reflectoarele îndreptate asupra celor care dau sens muncii editoriale, de la autori, la redactori, librari și, nu în ultimul rând, la cititori!
Carlo Collodi, Aventurile lui Pinocchio, colecția Mari clasici
Editura Paralela 45 vă invită să-l redescoperiți pe Pinocchio, în traducerea Ceraselei Barbone, cu ilustrații de Diana Tivu. Volumul a apărut în ediție cartonată, în colecția Mari clasici, lansată în 2023 cu Micul prinț, de Antoine de Saint-Exupéry.
Jules Renard, Morcoveață, colecția Mari clasici
Volum în traducerea lui Octavian Soviany, cu ilustrații de Oana Ispir. „Micul roman al lui Jules Renard, Morcoveață (Poil de Carotte), este, ca și Singur pe lume, de Hector Malot, ca și Aventurile lui Oliver Twist, de Charles Dickens, istoria unei copilării nefericite. (…) Cine citește o astfel de carte nu o poate uita.“ (Octavian Soviany)
William Pène du Bois, Cele douăzeci și unu de baloane
Un roman fantasy clasic, distins cu medalia Newbery. Apare în limba română în traducerea Danei Pătrănoiu, cu ilustrații de Andreea Chele. „William Pène du Bois îmbină imaginația sa bogată, gusturile științifice și talentul său artistic strălucit pentru a spune o poveste care nu are limită de vârstă.“ (The Horn Book)
Andrew Peterson, Saga Wingfeather – Cartea a 2-a
Janner, Tink și Leeli Igiby credeau că sunt copii normali, cu o viață normală și un trecut normal. Însă ei sunt adevăratele Giuvaiere ale Annierei, moștenitorii unui regat legendar de dincolo de Întunecata Mare a Întunecimii, și dintr-odată cele mai întunecate creaturi sunt pe urmele lor.
Jessica Roux, Floriografie. Carte de colorat
Nou de la autoarea bestsellerului Floriografie: bazată pe ghidul de „limbaj al florilor“ din secolul al XIX-lea al artistei Jessica Roux, această carte de colorat hardcover adună la un loc patruzeci și cinci dintre ilustrațiile ei botanice și planșe de lucru ușor de urmărit.
William Stixrud și Ned Johnson, De vorbă cu copilul tău
„Cartea asta te învață tipurile de dialog care chiar dau rezultate în interacțiunea ta cu copilul/adolescentul. De exemplu, replica 𝑡𝑒 𝑖𝑢𝑏𝑒𝑠𝑐 𝑝𝑟𝑒𝑎 𝑚𝑢𝑙𝑡 𝑐𝑎 𝑠𝑎̆ 𝑚𝑎̆ 𝑐𝑒𝑟𝑡 𝑐𝑢 𝑡𝑖𝑛𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑐𝑎𝑢𝑧𝑎 𝑡𝑒𝑚𝑒𝑙𝑜𝑟, în locul cicălelilor nesfârșite despre cum o să-și rateze viața, va da o cu totul altă înfățișare relației dintre tine și el.“ Arcadia Solum
George A. Bonanno, Reziliența umană și vindecarea traumei
„Bonanno e un povestitor fără pereche. Prin raționamente științifice impecabile și printr-un stil literar ca de thriller, volumul său vine să răstoarne mentalitățile încetățenite. Dacă vreodată o mare nenorocire te-a lovit sau i-a afectat pe cei dragi ție, atunci cartea aceasta e pentru tine.“ Lisa Feldman Barrett, Profesoară de psihologie, Northeastern University
Brian L. Lancaster, Esența Cabalei
Esența Cabalei este o lucrare care se inspiră din sursele iudaice tradiţionale. Ea prezintă tendințele istorice care au structurat Cabala de-a lungul timpului, viziunea ei cosmologică și elemente de mistică a alfabetului ebraic. Sunt explicate, de asemenea, anumite metode hermeneutice care dezvăluie secretele Torei, revelând textura internă a creației.