Peste 1500 de adolescenți sunt așteptați la Zilele Liceenilor din cadrul One World Romania 2025

Start

27 martie 2025

După succesul de la ediția pilot, peste 1500 de adolescenți sunt invitați să participe și anul acesta, între 10 și 12 aprilie, la Zilele Liceenilor, programul gândit special pentru ei din cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Șapte proiecții de film urmate de discuții, 15 ateliere și jocuri non-formale de educație civică și media, un prânz comunitar, dar și un târg de ONG-uri îi așteaptă pe aceștia la Muzeul Național al Țăranului Român din București.

Programul din acest an propune nu numai o experiență de familiarizare cu filmul documentar, ci și una de explorare socio-emoțională pentru o categorie diversă de adolescenți de la licee din București și împrejurimi. Experiența cinematografică va fi dublată de ateliere de educație civică și media pregătite împreună cu Expert Forum, Funky Citizens, Accept, Greenpeace, MaiMultVerde, Code For Romania, ApTI (Asociația pentru Tehnologie și Internet), Copii pentru Viitor, Arhiva de Imagine MȚR, Limite de Cadru și UNHCR.

Identitatea vizuală a ediției este semnată de Roxana Neghină, elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București, care a câștigat și premiul de 1500 de lei oferit în cadrul concursului. Autoarea spune despre lucrarea sa că „reprezintă bucuria liceenilor, dinamismul, spiritul de echipă și viziunea «in and out» a acestora”.

Zilele Liceenilor sunt prezentate de Kaufland România. Participarea la evenimente este gratuită, fiind necesară înscrierea în prealabil: https://forms.gle/mMTVgvwCDeyAie3C7

Pentru prima dată, participanții sunt încurajați să folosească transportul în comun prin demersul „Autobuzul Drepturilor Omului”, care va circula pe linia 282 în perioada festivalului.

Printre documentarele proiectate în cadrul Zilelor Liceenilor se numără „Efectul Casa Albă” (r. Bonni Cohen, Pedro Kos și Jon Shenk), care va fi urmat de o discuție despre schimbările climatice și lansarea podcastului de mediu al elevilor Teach for Romania „Vocea Verde”, dar și avanpremiera filmului „CALIU: Nimic altceva, ce să fac altceva?” (r. Simona Constantin), urmat de un recital susținut de membrii tarafului Crescut pe muzică. Nu lipsesc nici scurtmetrajele, grupate în mai multe calupuri tematice: „Împreună” – „Out of the City” (r. Ahmed Essam Soliman), „Blue” (r. Ana Vîjdea) și „Sora mea” (r. Mariusz Rusiński); „Generații” – „Dansez și eu la nunta părinților mei” (r. Andreea Chiper), „Doamne fă din leu dolar” (r. Valentin Rareș Fogoroș), „Eu cu mine nu mă plictisesc niciodată” (r. Octavia Bortișcă) și „Pur și simplu divin” (r. Mélody Boulissière, Bogdan Stamatin); și „Rezistență” – „Jurnalul Floricăi S” (r. Eugenia Gutu), „Bimbos împotriva capitalismului” (r. Ana Floares), „Neliniște adolescentină” (r. Inga Pylypchuk), „Tare ca piatra” (r. Tiva Pam) și „Cum să dispari” (r. Robin Klengel, Leonhard Müllner, Michael Stumpf). În completarea proiecției „Generații”, va avea loc și o întâlnire între adolescenți și seniori, în parteneriat cu un centru de zi din București.

Atelierele propuse anul acesta în cadrul Zilelor Liceenilor abordează mai multe subiecte importante, de la alegerile prezidențiale la poluarea apelor cu plastic și de la inteligența artificială la fake news și drepturile digitale. Acestea vor fi prezentate de participanții Târgului de ONG-uri, care se va desfășura pe durata întregului eveniment în foaierul cinematografului. 19 organizații din diverse domenii așteaptă adolescenții interesați de oportunități de voluntariat la standurile special amenajate:

ApTI (Asociația pentru Tehnologie și Internet)

Asociația Accept

Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală

Asociația Copii pentru Viitor

Asociația MaiMultVerde

Asociația Merci Charity

Asociația Pe Stop

Ateliere fără frontiere

Code for Romania

CRJ – Centrul de Resurse Juridice

E-romnja

EFOR – Expert Forum

FDP – Protagoniști în educație

Fundația Romanian Angel Appeal

Fundația Tineri pentru Tineri (TpT)

Greenpeace CEE România

New York Crew

Teach For Romania

VIS – Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale

Toate proiecțiile de film se vor desfășura la Cinema Muzeul Țăranului (Studioul Horia Bernea), în timp ce atelierele vor avea loc în sălile Creativitate, Media și Tancred Bănățeanu. Mai multe detalii despre evenimente și programul complet sunt disponibile pe site-ul One World Romania.


Ne puteți urmări pe:

oneworld.ro | Facebook | Instagram | YouTube | TikTok


ORGANIZATOR: Asociația One World Romania

CO-FINANȚAT DE: Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii

PARTENERI INSTITUȚIONALI: Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiaţi (U.N.H.C.R.) – Reprezentanța în România, Konrad-Adenauer-Stiftung e. V. – Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Institutul Cultural Român, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Centrul Ceh București, Ambasada Republicii Cehe în România, Goethe-Institut București, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Institutul Polonez București, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors’ Fund, Ambasada Republicii Libaneze în România, Ambasada Slovaciei la București, British Council București, Ambasada Irlandei în România, Wallonie Bruxelles International, Institutul Italian de Cultură București, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Ambasada Suediei în România, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, CEREFREA Villa Noël, Centrul Național al Dansului București, EUNIC România, Balkan Documentary Center, KineDok, microFILM, Mediawise Society, Asociația MaiMultVerde

PARTENERI CORPORATE: Kaufland România, Valvis Group, Groupama, BMW România, BlackCab, La Fântâna, Kafune

SPAȚII PARTENERE: Muzeul Național al Țăranului Român – Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Francez din București – Cinema Elvire Popesco, Arhiva Națională de Filme – Cinema Union, Centrul Ceh București, Konrad-Adenauer-Stiftung e. V. – Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Random House, Echoes Haus, Lokal

PARTENERI ZILELE LICEENILOR: Eveniment realizat cu sprijinul Kaufland România

Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (U.N.H.C.R.) – Reprezentanța în România, Institutul Polonez București, EFOR – Expert Forum, Funky Citizens, Arhiva de Imagine MȚR, Limite de Cadru, Teach for Romania, Greenpeace CEE Romania, ApTI (Asociația pentru Tehnologie și Internet), Code for Romania, Asociația ACCEPT, Asociația MaiMultVerde, Asociația Copii Pentru Viitor, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală, Asociația Merci Charity, Asociația Pe Stop, Ateliere fără frontiere, CRJ – Centrul de Resurse Juridice, E-romnja, FDP – Protagoniști în educație, Fundația Romanian Angel Appeal, Fundația Tineri pentru Tineri (TpT) New York Crew, VIS – Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale

BILETE PRIN: Eventbook.ro

PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST România

PARTENERI MEDIA: RFI România, Radio România Cultural, Scena9, IQads, Revista Matca, Revista ARTA, Revista FILM, Zile și Nopți, Școala9, Mindcraft Stories, Cărturești, Films in Frame, Film Menu, LiterNet, Cinepub, Modern Times Review, Like5.ro, Cinefilia, The Institute, Happ.ro

FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.


Pentru mai multe detalii:

Laurențiu Paraschiv

Coordonator comunicare

comunicare@oneworld.ro

Imagine: Zilele Liceenilor || OWR 2024 @MTR, credit foto Tudor Popa

Ediția actuală

#08, primăvară 2025


O poți cumpăra aici
sau aici
Matca Literară
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.