Progmatca.exe

Capitolul I – în care se intră în sfârșit în progmatca1.exe labirint

Start

Se ivesc năluciri sau note pe portativ care merită vehiculate. Și, cum se întâmplă în labirinturi, se rătăcește.

Într-o lume (e mai simplu să o denumim bulă) dominată tot mai mult de TikTok (jumătate din românii care au cont pe platforma Made in China creează și conținut)1 și de reeluri de 15 și 30 secunde pe Instagram, mai ai OARE timp să privești spre formele de artă cu CEVA grad de complexitate? Sau consumi ce găsești mai repede, la un scroll care nu se încheie nici în Groapa Marianelor? Sunt întrebări pe care mi le pun constant și la care nu am găsit încă o direcție. Urează-mi vânt din pupa pentru această călătorie pe care sunt pe cale să o încep aici, cu progmatca.exe, în fluviile navigabile ale sonorităților contemporane.

progmatca.exe – radarul vigilent al prezentului muzical

progmatca.exe (cu ramificațiile sale progmatca1.exe, progmatca2.exe ș.a.m.d.) îți propune o incursiune (nu chiar) abisală în muzica progresivă (rock, metal, avant-garde, post-metal), a anilor acestora. O muzică despre CARE nu știi dacă te-ar putea locui, dar pe care o primești cu brațele deschise. O rubrică unsă cu toate alifiile, care ÎNCĂ suspină la un solo lung de chitară de John Petrucci sau, și mai și, la o bucată de percuție marca Gavin Harrison. De la Porcupine Tree sau The Pineapple Thief. Depinde de mood.

Și pentru că radarul vigilent al prezentului muzical are nevoie de un catalizator, m-am hotărât să folosesc o parte din instrumentele marketingului online. Chestii minimale, niciun element de intenționalitate pentru a da câștig de cauză algoritmilor Google și Meta. Și mă refer aici la articolele de tip „Top 3 cele mai…”.

Nu voi merge atât de departe încât să optimizez SEO acest material. progmatca.exe ține de o cartografiere a albumelor muzicale din anumite nișe. În niciun caz nu mă voi ocupa de trendurile de pe Youtube, Spotify sau Deezer. Nu pentru că nu merită, ci pentru că sunt deja în atenția multor ascultători și comentatori.

Urmează un Top 3 SINCER al albumelor de rock și metal progresiv, lansate în primele trei luni ale anului 2023.2 Sunt șanse foarte mari să nu regăsești nicio piesă de aici în playlistul de la următoarea petrecere la care vei merge. Însă poate-ți vei face curaj să propui o melodie (m-aș limita pentru început la cântece de maximum cinci minute) din ce voi recomanda aici. Pentru party, desigur. Acum apasă Control Panel și plonjează în Top 3 progmatca1.exe.


Riverside – ID.Entity (20 ianuarie 2023, Inside Out Music)

Părere la prima audiție: „Un aer disco-80’s încă de la acordurile de debut. Foarte ancorați în prezent. Capitalismul sălbatic despicat de la Varșovia.”

Ironie cât cuprinde în versurile Riverside care acoperă comunicările de marketing, post-adevărul, uploadurile, update-urile. Mai mult, piesa „Big Tech Brother” ne pune în fața următorului disclaimer. Privește textul de mai jos într-o cheie meta și adaugă-i puțină lămâie la final:

Hello listener! If you want to hear to next song, you must first agree to terms and conditions. It won‘t hurt… Well, at least not now. Maybe later. Thank you for your cooperation!

Morala din ID.Entity (album cât se poate de firesc și uman)? Social Media să se consume cu moderație, evitându-se depersonalizările și dependențele. Unde mai pui că Riverside vin din aceeași țară cu creatorul Sala samobójców. Hejter(The Hater), Jan Komasa. Un film de pe Netflix care explică mașinațiile din spatele rețelelor sociale.

Haken – Fauna (3 martie 2023, Inside Out Music)

Părere la prima audiție: „O revenire la ce era Haken prin 2016, un detur necesar după un Virus alunecos. Album nu Pandemie.”

Nu știu dacă se poate pune semn de egalitate între plecarea super-clăparului Diego Tejeida și revenirea Haken spre melos. Accentele ultratehnice sunt puse pe hold de această dată. Sau poate redirecționate spre proiectele solo sau cu alte trupe. Atât cei doi chitariști (Richard Henshall și Charles Griffiths), cât și solistul Ross Jennings participă și la alte compoziții din aria progresivă. Și produc discuri memorabile.

Au revenit și accentele de dark cabaret pe piesele de peste zece minute (vezi „Elephants Never Forget”), însă drumul înapoi către matcă e întotdeauna maincore-ul compozițiilor Haken. Iar matca e reprezentată de rădăcinile anilor ’80, dar și de axonii evoluției britanicilor din 2007 până azi. De pe o listă cu 20 de nume din metalul progresiv contemporan nu poate să lipsească Haken.

The Great Nothing – Sapphire Moon (13 ianuarie 2023, B.D. Music)

Părere la prima audiție: „De undeva din spatele lumii viselor. Pansiv și căzut din Blue Monday. Tot mai mult imersat în supa post-rock.”

Albumele post-rock sunt de cele mai multe ori instrumentale. Creierul meu rareori reține pasaje, pe care să le reproducă ulterior. Mai ales când sunt instrumentale. „Dust in Daylight Descending” șiMidnight Fading”înseamnă două astfel de compoziții ale omului-orchestră din Montgomery, Alabama.

Sapphhire Moon aduce tonuri neliniștitoare, pasaje distors-lirice, în care chitara e singura certitudine din univers. Deoarece progmatca1.exe a dat eroare de sistem, te las pe final cu câteva comentarii Youtube, pe care le-am strâns în timp ce ascultam The Great Nothing:

@ashtynmyra1104

1 month ago

Please note that this album has been on repeat and has matched my energy every. Single. Time.

I would love to get in contact!

@Maxxon89

2 months ago

What a beautiful cd cover art. Feels dreamy and cozy. Like a perfect depiction of a mid-season of fall and winter. I wish the music was more instrumental, smooth.

@Drumsthenic

1 month ago

Great music guys, amazing stuff, reminds me a bit Plini it was at the same mood i think but harder in rythms!!!

Până data viitoare, înapoi la matcă!


1 open.spotify.com/episode/5EnI8SQanEoFdnf9mzOHtI?si=db76fdfcc1d44471, informație confirmată de Andrei Bijutescu, CEE Regional Client Partner TikTok, în podcastul Marketing [de] la Înălțime.

2 Sursa crochiurilor de aici sunt ascultările repetate și notițele pe care le-am făcut într-un drive excel ce conține peste 1 000 de albume, la care, dacă vrei, îți pot da acces de vizionare. Am adunat acolo informații despre discuri pe care le-am devorat începând cu 2018. Click aici.

Credit foto: Andreea Zaleschi

Ediția actuală

#06, Toamnă 2024


O poți cumpăra aici
sau aici
×