27 ianuarie 2024, sâmbătă seara în Brașov, la Tipografia. Nu e frig, da-ngheți! Și, cu siguranță, aluneci pe unele străduțe. Totuși, Centrul Vechi pulsează de viață, ca de obicei.
Spre ora 18:00, barul se umple treptat și devine aproape neîncăpător. Muzica se oprește dintr-odată. Începe Dactăr Nicuʼs Skyzoid Poets, ediția cu numărul 60. Invitații serii sunt poeții Ligia Keșișian, Florin Dumitrescu și Vlad Minea, alături de poetul Claudiu Komartin, în calitatea sa de redactor-șef al Casei de Editură Max Blecher și al revistei Poesis Internațional.
Claudiu ne invită să citim traducerile din poezia lui Bertolt Brecht din paginile ultimului număr al Poesis-ului. Semnatarul acesor traduceri este Robert Gabriel Elekes, poet, traducător și profesor la Universitatea Transilvania din Brașov. Robert este și cel care moderează serata, într-un mod relaxat și convivial. Co-moderator este Andrei Dósa, scriitor și traducător la rându-i.
Robert deschide seara literară, prezentându-i pe cei trei poeți care își vor recita selecțiile de versuri. Sunt poeți din generații diferite, cu viziuni și stiluri diferite, și tocmai acest lucru dă sarea și piperul evenimentului.
Primii doi poeți sunt deja cunoscuți publicului. Ligia Keșișian, cu al treilea volum apărut la Casa de Editură Max Blecher, Anul tigrului de apă, proaspăt câștigătoare a „Premiului Tânărul Poet al anului 2023“ la Gala Tinerilor Scriitori. Florin Dumitrescu, aflat la a patra sa carte de versuri, dar pentru prima dată la editura menționată, cu volumul Sentimentul naturii. Vlad Minea, masterand la Facultatea de Litere a Universității Transilvania, și deja o prezență constantă la recitalurile de poezie din oraș, precum Maratonul de Poezie.
Pe măsură ce încep lecturile, poți vedea chipurile oamenilor transformându-se. Auzi cum tăcerea se umple de sensuri, de emoții, de comuniune. Și, pe alocuri, de râsete.
Din dorința de a le împărtăși cititorilor revistei Matca mai multe detalii despre aceste serate care animă periodic Brașovul literar, l-am luat la întrebări pe omul cel mai implicat în organizarea lor; iar el a avut bunăvoința să-mi răspundă.

Robert Gabriel Elekes, te întâlnim în această seară în calitatea ta de coordonator al clubului de poezie Dactăr Nicuʼs Skyzoid Poets, ediția nr. 60, organizat în ceainăria Tipografia din Brașov. Te rugăm să ne povestești câte ceva despre debutul acestui proiect. Pentru început: de unde numele?
Numele clubului nostru de lectură este o referință la volumul Dactăr Nicu & his skyzoid band, pe care Alxandru Mușina l-a publicat în 2013, cu câteva luni înainte să moară. Eu, față de mulți scriitori din generația mea care au trecut prin Facultatea de Litere din Brașov, nu am avut șansa să îl am pe Alexandru Mușina ca profesor pentru că am ales să studiez atât la masterat, cât și la doctorat germanistică. Mușina totuși a fost pentru mine o figură fascinantă, cu inteligența și umorul său incisiv, cu carisma lui cuceritoare, talentul său poetic și teoretic debordant și intensitatea cu care susținea și ghida tinerii din jurul lui. Clubul de lectură Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets a fost creat în memoria sa și am încercat în munca mea de coordonator al acestuia întotdeauna să mă ghidez după acest model de intelectual, poet, și profesor pe care l-am găsit în Alexandru Mușina.
De când există clubul?
Prima ediție a avut loc pe 23 octombrie 2015. A fost prima și ultima dată când am citit eu la acest club de lectură pe care îl organizez. Alături de mine a citit Claudiu Komartin atunci, care și el m-a ajutat mult în conceperea inițială a evenimentului. A fost și începutul afișelor Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets care au devenit în sine un fenomen cultural și viral datorită talentului imens și imaginației destrăbălate cu care e înzestrată designerița noastră vizuală Roxana Târziu.
Cine a avut ideea de a-l organiza?
Eu, dar clar m-a influențat atât activitatea organizatorică a unor oameni din cadrul Facultății de Litere din Brașov, ca Alexandru Mușina, Andrei Bodiu și Adrian Lăcătuș, cât și cele două cluburi importante de lectură din România care existau deja atunci, Nepotu’ lui Thoreau în Cluj și Institutul Blecher în București. Ideea mea la început era să mă axez în organizarea acestor evenimente pe relația dintre poezie și muzică și pe performance poetic, așa intenționam să fac ceva diferit față de ce se întâmpla în Cluj și București. Nu a ținut prea mult acest program organizatoric pentru că ne-am dat seama că deveneau prea stufoase, haotice și greu de ținut în frâu evenimentele. Dar cred că în acești opt ani și ceva clubul nostru de lectură și-a creat o personalitate distinctă, nu prin nu știu ce ideologie organizatorică, ci prin oamenii care participă, atât cei care îl organizează, cât și publicul nostru.
Cum a apărut, practic?
Sunt doi oameni esențiali cu ajutorul cărora am pus pe picioare acest club de lectură. În primul rând, Valentin Bărbat, proprietarul cafenelei Tipografia, care a avut curajul nesăbuit și absurd pentru acea perioadă în climatul cultural brașovean să ne ofere posibilitatea să organizăm o seară de poezie într-un bar, asumându-și riscul că am putea ocupa cinci oameni pasionați de poezie un bar de 40 de oameni. A doua persoană a fost Roxana Târziu. E responsabilă pentru tot ce ține de vizual (logoul, estetica de colaj, referințele culturale), ea ne-a dat o direcție clară a brandului și a atras mult public și atenție online prin afișele ei mișto.
Se ține mereu la Tipografia? Cum contribuie vibe-ul locului la succesul evenimentului?
S-a ținut mereu la Tipografia și nu o să se țină în niciun alt loc. Tipografia, cultura barului pe care a creat-o Valentin Bărbat acolo, atmosfera pe care a nutrit-o, sunt esențiale pentru tot ce înseamnă Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets. Și acum pereții barului sunt plini de afișele clubului nostru de lectură. Nu există Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets fără Tipografia.
Ne aflăm la ediția cu nr. 60. Cum s-a închegat pe parcurs proiectul, cum privești înapoi după 60 de serate?
Proiectul s-a închegat prin susținerea tot mai generoasă a barului, prin colaborarea cu Facultatea de Litere din Brașov, prin afișele tot mai mișto și constant surprinzătoare ale Roxanei, și nu în ultimul rând, prin pasiunea și loialitatea publicului nostru. La serile noastre vine publicul în primul rând ca să vadă ce mai mișcă în poezia contemporană, dar și să se întâlnească cu prieteni vechi și oameni noi faini.
Ce au în comun toate aceste seri literare?
Spiritul de comunitate despre care am vorbit mai sus, pasiunea echipei cu care le organizez și dorința noastră de a aduce cea mai mișto poezie contemporană în fața publicului nostru.
S-a schimbat în timp formatul întâlnirilor?
Da, formatul e destul de fluid, am avut performance-uri, open mic, jam session, spoken word, dj seturi, câteodată e un singur moderator (adică eu), cu alte ocazii sunt patru. Ne adaptăm și încercăm să facem ediții cât mai interesante și diverse.
Publicul este mereu altul?
Avem un public loial care vine aproape la fiecare ediție, dar avem și multe fețe noi care apar, dispar sau devin și ele parte constantă din peisajul evenimentului. Avem mulți studenți care vin la eveniment și în fiecare primăvară are loc un mic schimb de generație care e vizibil și la evenimentele noastre.
Există inițiative culturale similare în Brașov? Care este spiritul Dactăr Nicu?
Au existat și mai există, Bienala Europeană de Poezie care a ajuns anul trecut la ediția a VI-a, Festivalul Amural care din păcate nu mai există, Maratonul de Poezie al Facultății de Litere, Cenaclul Tiuk! Și mai sunt, sigur, și altele care îmi scapă acum. Spiritul Dactăr Nicu este unul jucăuș, axat pe comunitate și spontaneitate, aș zice eu.
Cum vor evolua aceste serate, cum le vezi desfășurându-se pe mai departe?
Nu am niciun plan concret după care mă ghidez. Îmi place să mă surprind chiar și pe mine cu schimbările de direcții pe care le facem la fiecare eveniment. Important e să păstrăm acest spirit de comunitate care s-a clădit în jurul evenimentelor noastre, să arătăm și în viitor publicului nostru că poezia e vie și relevantă și să ne distrăm la fiecare ediție.
Ne poți da un spoiler despre ediția viitoare?
Avem în martie și în aprilie planificate ediții, dar nu dau spoilere.