Se poartă cartea

Un nou sezon primăvară-vară pentru Editura Paralela 45

Start

De 17 ani încoace, Salonul Internațional de carte Bookfest București marchează apogeul sezonului primăvară-vară în lumea editorială din România. E un eveniment pe care-l așteptăm, cititori și membri ai breslei deopotrivă, iar pregătirile pentru cele cinci zile de târg fac parte dintr-un ritual obositor, dar îndrăgit, cu un farmec al lui. În 2024, țara invitată la Bookfest este Republica Moldova și ne bucurăm de sincronizarea perfectă a literaturii scriitorilor români de pe ambele maluri ale Prutului, prezenți și în antologiile noastre lansate la târg.

Cultivăm interactivitatea, iar în ceea ce privește relația cu cititorii, ne place cadrul ludic de promovare a literaturii. În ultimii ani, i-am provocat pe autorii, dar și pe cititorii noștri să intre într-un joc livresc, să creăm împreună o poveste, un univers în care să ne fie mai ușor să interacționăm, să promovăm cartea și să scoatem autorii în prim-plan.

Cărțile citite ne modelează caracterul, rămân aproape de sufletul nostru și, foarte des, sunt prezente în viața noastră de zi cu zi. Revenim periodic la ele și le răsfoim, le purtăm cu noi în geantă, în rucsac sau pe Kindle și le dăruim oamenilor apropiați. Cărțile ne oferă un spațiu sigur pentru un schimb de idei autentic, iar lectura ne ajută să înțelegem mai bine transformările sociale și să luăm cele mai bune decizii pentru noi și pentru comunitatea din care facem parte.

În 2024, continuăm abordarea creativă și lansăm la Bookfest o nouă colecție, Se poartă cartea, care este și un statement. Colecția mizează pe puterea transformatoare a lecturii și ne invită să privim lumea prin filtrul modei, construind, din perspectiva literaturii și a nonficțiunii, un fel de garderobă livrescă. Deschidem colecția cu două cărți: O nouă victimă a modei, de Ovidiu Buta, și Garderoba, antologie de proză română contemporană, coordonată de Diana Iepure.

În 2024, se împlinesc 30 de ani de la înființarea Editurii Paralela 45. În aceste trei decenii, numeroase generații de copii au purtat în ghiozdan măcar un manual sau un auxiliar școlar de la Editura Paralela 45. Dar, să nu uităm că, încă din primii săi ani, editura s-a făcut cunoscută datorită ficțiunii. Una dintre cele mai bune și mai longevive colecții de ficțiune din România, Ficțiune Fără Frontiere, fondată de Gheorghe Crăciun, este apreciată și astăzi. Cele mai recente patru apariții din #FFF sunt Origine, de Saša Stanišić, în traducerea Stelianei Huhulescu, English, de Wang Gang, în traducerea Roxanei Rîbu, Bătăliile în deșert,de José Emilio Pacheco, în traducerea Corneliei Rădulescu, și Samson și Nadejda, de Andrei Kurkov, în traducerea Dianei Iepure. Romanul Samson și Nadejda i-a adus autorului cea de-a doua nominalizare consecutivă pe lista lungă Booker Prize și va fi lansat în 2 iunie, la standul nostru de la Bookfest.

Dintre cele mai noi cărți semnate de autori români vă recomandăm Băieții n-au voie să plângă, de Gelu Diaconu, Platanii din Samothraki, de Ștefan Manasia, Manual pentru bunici, de Arcadia Solum, prima carte de grandparenting din România, Alexandru Andrieș. Fluture pe perdea, o antologie alcătuită de Florin Hălălău, și antologia de proză contemporană scrisă de femei, Retroversiuni. Blocaje, coordonată de Cristina Ispas și Victor Cobuz, ajunsă deja la cea de a doua ediție.

La Bookfest 2024, va fi lansată și colecția de albume de artă Metamorfoze, coordonată de Diana Iepure, un proiect interdisciplinar. Metamorfoze își propune să arate moduri în care poezia și alte forme de artă contemporană se influențează reciproc. Primul album din colecție este Sunt liniștită, mi-e frică, rodul conlucrării a doi dintre cei mai rafinați artiști români ai momentului: poeta Ștefania Mihalache și pictorul Laurențiu Midvichi.

Indiferent de mode, să purtăm cartea!

Ediția actuală

#06, Toamnă 2024


O poți cumpăra aici
sau aici
×