Gândire feerică

Start

Acum trei zile, pe 1 septembrie, colega noastră Dumitra Râșnoveanu a pus pe Facebook o fotografie cu Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Doamna Maia Sandu s-a plimbat la Bookfest Chișinău, și conform postării, „a cumpărat toate cărțile care i-au fost recomandate în periplul ei”.

Cât de firesc poate fi un gest pe care-l admirăm dacă e făcut de o doamnă elegantă într-un mod natural. Cât de important ar fi pentru industria cărții, pentru cultură în general și pentru o societate întreagă dacă acest gest minim ar putea fi făcut de toate președintele și de toți președinții din lume tot atât de firesc. În ziua de azi, imaginea e totul: cât de fain ar fi dacă am putea publica fotografii despre toți politicienii momentului la un târg de carte, plimbându-se distins, dar nu scorțos și cumpărând în „periplul” lor tot ce le e recomandat!

„Omul sfințește locul.” De mult n-am mai întâlnit o imagine care să prezinte atât de succint și totuși atât de elocvent zicala românească așa cum o face fotografia despre care vorbesc. De mult n-am mai întâlnit o fotografie care să mă „ducă” atât de sus. Speranța e o pasăre foarte ciudată: auzi mereu foșnetul aripilor ei, dar câteodată apare în toată splendoarea de care este capabilă. Această pasăre măiastră a fost acum trei zile poza Maiei Sandu cum se preumblă prin Bookfest Chișinău.

Ne place să gândim apocaliptic, mai ales când vine vorba de cultură și mai ales când apar știri care ne și încurajează exasperarea, ca să zic așa. Ei bine, aici e cazul să ne gândim feeric. Vă invit cu drag!

Imagine reprezentativă: Bookfest, Salonul Internațional de Carte

Ediția actuală

#05, Vară 2024


O poți cumpăra aici
sau aici
×